Yayınlarınıza yapılacak atıfların sayısı akademik kariyeriniz açısından önemlidir. Akademik alanınızdaki binlerce makale arasından sizin makaleniz daha çok alıntılanabilir. Alıntılanma sayısı ayrıca çalışmanızın alan üzerindeki etkisine de işaret etmektedir. Yayınlarınızın tüm ülkelerden atıf almasını ister misiniz?
Aşağıdaki 20 tekniği kullanarak alıntılanma sayınızı arttırabilirsiniz.
Hasan Filik
- Henüz basılmamış çalışmanız yayınlanmış bir çalışmanızla ilgili ise bu eski çalışmadan alıntı yapın. Eski çalışmanızdan alıntı yaparak hem o alanda yaptığınız tüm çalışmalarda profilinizi geliştirmiş olursunuz hem de alıntılanma sayınızı %50’den daha yüksek oranda arttırabilirsiniz. Bunu yaparken alıntı yaptığınız önceki çalışmaların mevcut çalışmanızla ilişkili olduğundan ve kendi çalışmanızdan alıntı yapma oranının 20-30%’u geçmediğinden emin olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte, sadece alıntı sayınızı arttırmak için yazdığınız her makaleyi referans göstermeniz pek önerilmemektedir. Kendi çalışmanızdan alıntı yaparak h-indeksinizi de arttırabilirsiniz.
- Alanınızın öncülerinden alıntı yapın. Çalıştığınız alanın önemli araştırmacılarından alıntı yaparak ilgili çalışma alanı ya da araştırmacılar hakkında bilgi sahibi olduğunuzu gösterebilirsiniz. Ayrıca seçkin isimlerin çalışmalarından elde edilen önemli bulgularla çalışmanızın zenginleşmesini de sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte, yeni kavramlar için daha net bir terminoloji kullanmış olursunuz. Alanın öncülerinden alıntı yapmak yayınlarınıza atıf yapılmasında daha büyük etkiye sahiptir.
- Etki faktörü yüksek dergilerde yayın yapmayı deneyin. Etki faktörü yüksek dergilerde yapılan yayınlara daha çok atıf yapılmaktadır. Bu dergilerin okuyucuları tüm ülkelerden olacağı için yayınlarınız geniş bir kitle tarafından takip edilecektir.
- Anahtar kelimeleri dikkatli seçin. Birçok dergi anahtar sözcük sayısını 4 ila 8 şeklinde sınırlandırmaktadır. Dolayısıyla bu sözcüklerin çok dikkatli seçilmesi gerekmektedir. Çalışmanın konusunu en iyi yansıtan ve araştırmacıların arama esnasında kullanma olasılıklarının en fazla olacağı sözcüklerin seçilmesi çalışmanızın veri tabanı aramalarındaki görünürlüğünü arttıracaktır. Anahtar sözcükleriniz için MeSH on Demand benzeri bir siteden yararlanabilirsiniz.
- Anahtar kelimelerinizi ve çalışmanızla ilgili söz öbeklerini başlıkta ve özette sıkça kullanın. Anahtar kelimelerin ve anahtar söz öbeklerinin sık sık tekrarlanması makalenizin bir arama motoru listesinin en üst sıralarında yer alma ve okunma olasılığını arttırır.
- Meslektaşlarınızdan alıntı yapın. Alıntı sayınızı en üst düzeye çıkarmanın bir yolu da meslektaşlarınızın ilgili çalışmalarından alıntı yapmanızdır. Böylece güncel çalışmalar hakkında büyük ölçüde bilgi sahibi olduğunuzu gösterme şansı da elde edebilirsiniz. Mümkün olan her yerde meslektaşlarınızdan alıntı yapmanız önerilebilir. Fazla sayıda alıntı içeren makalelerin bulunduğu dergilerde makalelerin alıntılanma olasılığı da yüksektir. Ayrıca bulguları sizinle tamamen çelişen meslektaşlarınızdan yapılacak alıntıları da çalışmanıza dâhil edebilirsiniz.
- Tüm makalelerinizde adınızı tutarlı bir şekilde kullanın. Makalelerinizin hepsinde aynı adı kullanmanız yayınlanmış tüm çalışmalarınızın başkaları tarafından kolayca bulunmasını sağlayacaktır. Adınız çok yaygın kullanılan bir ad ise ORCID veya ResearcherlD sitesinde çevrimiçi bir hesap oluşturabilirsiniz. ORCID kimliğinizi e-posta imzanızda verebilir ve bir bağlantı adresi yoluyla bu kimlik üzerinden yayın listenize erişim imkânı sağlayabilirsiniz. Böylece e-posta gönderdiğiniz herkes yayınlarınıza kolayca erişebilir.
- Bilgilerinizin doğruluğundan emin olun. Makalenizin son okumasını yaparken adınızın ve kurumunuzun doğru yazılıp yazılmadığını ve veri tabanı aramalarında makalenizin erişim bilgilerinin doğruluğunu kontrol edin. Ayrıca kurum bilgilerini standart kabul edilen şekilde yazmanız ve kısaltma kullanmamanız önerilmektedir.
- Makale yazarken geniş kapsamlı bir konu seçin. Geniş kapsamlı bir konu üzerinde çalışmanız durumunda kaynak sorunu yaşama olasılığınız azalacak ve çalışmanızın alıntılanma oranı artacaktır. Aksi hâlde alıntılarınız ve alıntılanma durumunuz az sayıdaki araştırmacı ve makale ile sınırlı kalacaktır. Çalışmanızı uzun tutabilir ve çok sayıda referanstan yararlanabilirsiniz. Ayrıca çalışmanızda soru içeren bir başlık tercih etmemeniz önerilmektedir. Buna ek olarak çok sayıda açıklama içeren çalışmaların alıntılanma olasılığı nispeten yüksektir.
- Benzersiz ve faydalı olun. Çalışmanızın benzersiz nitelikte olması ve başkalarına faydalı olabilecek yeni bilgiler sunması alıntılanma olasılığını arttıracaktır. Ayrıca ilgi duyduğunuz araştırma alanını yansıtan benzersiz bir ifade bularak akademik kariyeriniz boyunca bu ifadeyi kullanmanız da alıntılanma oranınıza olumlu yansıyacaktır.
- Makalenizi kolay erişilebilir bir hâle getirin. Açık erişim alıntı oranını arttırmaktadır. Ancak makaleniz açık erişimli bir dergide yayınlanmadıysa yayın öncesi veya yayın sonrası baskıları bir havuza gönderebilirsiniz. Ayrıca kendi kendine arşivleme uygulayabilirsiniz. Diğer deyişle, hakemli dergilerde yayımlanmış makalelerinizi kendi web sitenizde ya da ücretsiz elektronik arşivlerde depolayabilme ve bu makaleleri internet üzerinden ücretsiz olarak herkesin erişimine açabilme hakkınızı kullanabilirsiniz. Yayınladığınız makalenin paylaşılmasıyla ilgili olarak yayıncının telif hakkı ve kendi kendine arşivleme politikalarına erişmek için SHERPA/RoMEO bağlantısını kontrol edebilirsiniz.
- Verilerinizi paylaşın. Ayrıntılı araştırma verileri elde ederek bu verileri paylaşın. Verilerinizi paylaşmanın çalışmanızın alıntılanma olasılığını arttırabileceğine ilişkin bazı kanıtlar mevcuttur. Verilerinizi veri paylaşım web sitelerine (figshare veya SlideShare vb.) gönderebilir, Wikipedia sitesine katkıda bulunabilir ve yayınlanan çalışmalarınıza bağlantı adresleri ekleyebilirsiniz.
- Çalışmanızın önemini vurgulayın. İnsanlara çalışmanızın neden önemli olduğunu anlatın. Ayrıca konferanslara, toplantılara ve çeşitli toplulukların bulunduğu ortamlara da katılabilirsiniz. Konferans sunumlarında başkaları tarafından atıfta bulunulmasa da bir çalışmanın konferanslarda sunulması, bu çalışmanın akademik topluluklar ve araştırma toplulukları tarafından daha görünür hâle gelmesini sağlayacaktır. Birçok kurumun halkla ilişkiler departmanı tarafından oluşturulan ya da yayıncı tarafından sağlanan basın bültenlerinden de yararlanabilirsiniz. Ayrıca araştırma projenizi tamamlayan bir podcast (pod yayın) oluşturabilir ya da bilimsel çalışmalara yönelik eğitim programları hazırlayabilirsiniz. Buna ek olarak YouTube, TedTalk, TedEd Lesson, Dynamic Poster veya Prezi kullanarak çalışmanızı geniş kitlelere yayabilirsiniz.
- Etkili makaleler hazırlayın. Güçlü ve ikna edici nitelikteki çalışmanızı özet yayın ve indeks sayısı en yüksek, alanınıza en uygun ve en saygın dergiye göndermeniz önerilmektedir. Söz konusu derginin alanınızda popüler bir dergi olmasına dikkat edin. Güncel konular üzerinde çalışarak etkili bir başlık kullanmanız ve anlaşılır bir özet hazırlamanız uygun olacaktır. Taslak niteliğinde bir ön çalışma hazırlayarak planladığınız makale ile ilgili geri bildirim alabilirsiniz. Unutmayın ki çalışmanız reddedilse bile başta herhangi bir platformda reddedilen çalışmaların kabul edildiğinde alıntılanma oranı çok daha yüksektir.
- Farklı ülkelerden yazarlarla ortak çalışmalara imza atın. Ortak yazarlı çalışmaların alıntılanma oranı daha yüksektir. Farklı ülkelerden yazarlarla veya Nobel ödülü gibi tanınmış bir ödülün sahibi ya da bir alanda isim yapmış kişilerle ortak çalışma yürütmeniz, söz konusu makalenizin etkisini arttıracaktır. Diğer disiplinlerden yazarlarla da ortak çalışma yürütebilirsiniz.
- Çalışmanızı aktif olarak tanıtın. Çalışmanızı mümkün olduğunca daha geniş kitlelere yayın. Kendi alanınızda olmasalar bile diğer araştırmacılarla makaleniz hakkında görüşün ve makalenizin bir kopyasını, ilgisini çekeceğini düşündüğünüz araştırmacılara gönderin. Ayrıca çalışmasından alıntı yaptığınız ya da çalışmanıza ilgi duyacağını düşündüğünüz yazarlara çalışmanızın basılı hâlini de iletebilirsiniz. Araştırmanız için bir blog veya web sitesi oluşturabilir ve bu blog ya da siteyi paylaşabilirsiniz. Ayrıca yayınlanan son makalenizi e-posta imzanıza ekleyerek tanınırlığınızı arttırabilirsiniz.
- Sosyal medyayı kullanın. Sosyal medyayı (ör. Facebook, Twitter, LinkedIn, Academia.edu, ResearchGate, Mendeley vb.) olabildiğince aktif şekilde kullanarak çalışmalarınızı geniş kitlelere yayabilirsiniz. Çalışmanızla ilgili sayfalar oluşturabilir, tartışmalar açabilir, tartışmalara katılabilir, tüm dünyadan insanlarla konuşabilir, sorular sorabilir, güncellemeler yapabilir, blog yazıları yazabilir, katıldığınız konferans ve toplantılardan söz edebilir, alanla ilgili bilginizi sergileyebilir ve hatta yayınlarınızı web sitenizde listeleyebilirsiniz. Ancak web sayfanızın ve yayın listenizin güncel olmasına dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca sosyal medyadaki paylaşımlarınıza ve üniversite profil sayfanıza bağlantı adresleri ekleyebilirsiniz.
- Derleme çalışması hazırlayın. İyi yazılmış bir derleme, alanınızdaki öncülerden çok sayıda alıntı içerir. Derleme alıntı oranını, dolayısıyla da etki faktörünü arttırmanın etkili bir yoludur.
- Çalışmanızın farklı mecralarda farklı başlıklarla yayınlanmasını sağlayarak alıntı yapın. Konferansa sunmak üzere hazırladığınız bir çalışmanın başlığında ve gövde metninde birtakım değişiklikler yaparak dergiye sunmak üzere hazırlık yapın ve bu konferans metninden alıntılar ekleyin. Böylece alıntı sayınızı arttırarak iki yayına sahip olmuş olursunuz.
- Toplu e-posta gönderimi yoluyla yerli ve yabancı akademisyenlere çalışmalarınızı tanıtın. Her akademik alanda on binlerce yayın yapılmaktadır. Araştırmacıların çalışmalarında atıf yapacakları sayısız kaynak olacağından sizin makalenize ulaşma olasılığı oldukça düşük kalabilecektir. Kendi alanınızdan yerli ve yabancı akademisyenlerin e-posta adreslerine üniversite profilleri üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu e-posta adreslerine yayınlarınızı içeren toplu e-posta gönderim çalışması yapmanız yayınlarınızı öne çıkaracak ve atıf sayısını arttıracaktır.